Co Q10 - Koenzym Q10
Koenzym Q10 (Q10) je látka podobná vitamínům. Je životně důležitý pro zdravé fungování lidského těla. Q10 je částečně přijímán potravou a částečně je produkován přímo v organismu. Přirozeně je přítomen ve všech buňkách lidského těla. Úlohou Q10 v organismu je produkce energie a zajištění důležité obrany. Za objev významného vlivu, který má Q10 při produkci energie, získal britský vědec Peter Mitchell v roce 1978 Nobelovu cenu.
Koenzym Q10 pomáhá v každé buňce lidského těla v mitochondriích přeměnu potravy na energii využitelnou pro naše tělo. V této přeměně plní Q10 roli turbíny. Jedině díky této přeměně může naše tělo využívat energii obsaženou v potravě. 95% veškerých požadavků našeho organismu na energii je přeměněno pomocí Q10. Orgány s velkými nároky na energii (srdce, játra, plíce) obsahují nejvyšší množství Q10. Q10 je pro lidský organismus velmi důležitý a nemůže být nahrazen žádnou jinou látkou.
Druhou významnou schopností Q10 je ochrana našich buněk před destruktivním působením volných radikálů. Náš současný životní styl – vysoká fyzická a psychická zátěž, nevyvážená strava stejně jako negativní vlivy zevního prostředí vedou k tomu, že náš organismus je vystaven působení toxických volných radikálů ve vysoké míře. Q10 neutralizuje volné radikály, brání jejich negativnímu působení a přímo stabilizuje buněčnou stěnu
U koenzymu Q10 je třeba pamatovat na to, že užívání, má-li mít skutečný účinek, musí být dlouhodobé a pokud možno pravidelné. U dlouhodobého užívání vyvstává potřeba kvality o to více dopopředí. U koenzymu Q10 pro vnitřní užití je potřeba se zaměřit na původ užité suroviny, kvalitu zpracování, lékovou formu, prodejní místo a případný další servis a péči spojenou s užíváním.
Původ užité suroviny
Existují 2 hlavní metody výroby Q10.
1.Způsob fermentační, tj. přirozený biologický výrobní proces.
2.Druhým způsobem je syntetická výroba, kdy molekul Q10 vzniká z trimetoxytoluenu a izoprénových jednotek získávaných z tabákových listů.
Zatímco biologický fermentační způsob poskytuje velice čistý trans-izomer (forma v organismu se vyskytující - např. kvasinková fermentace japonských závodů poskytuje produkt téměř 100% odpovídající lidskému Q10), syntetická produkce produkuje příměsi cis-izomerů (forma v přírodě se nevyskytující) stejně tak jako příměsi koenzymů Q9 a Q11 (nacházeny u jiných živočišných druhů).
Problémy syntetických příměsí spočívají v tom, že tyto formy se v lidském organismu normálně nevyskytují a nebyla zkoumána bezpečnost jejich podání lidem.
Existují 2 hlavní metody výroby Q10.
1.Způsob fermentační, tj. přirozený biologický výrobní proces.
2.Druhým způsobem je syntetická výroba, kdy molekul Q10 vzniká z trimetoxytoluenu a izoprénových jednotek získávaných z tabákových listů.
Zatímco biologický fermentační způsob poskytuje velice čistý trans-izomer (forma v organismu se vyskytující - např. kvasinková fermentace japonských závodů poskytuje produkt téměř 100% odpovídající lidskému Q10), syntetická produkce produkuje příměsi cis-izomerů (forma v přírodě se nevyskytující) stejně tak jako příměsi koenzymů Q9 a Q11 (nacházeny u jiných živočišných druhů).
Problémy syntetických příměsí spočívají v tom, že tyto formy se v lidském organismu normálně nevyskytují a nebyla zkoumána bezpečnost jejich podání lidem.
Pro dobré vstřebávání by měl být koenzym Q10 podáván v lékové formě měkkých želatinových kapslí.
Za optimální odborníci považují 30 mg Q10 v jedné kapsli. 30 mg 1x denně se považuje za vstupní účinnou dávku při většině důvodů podání. S velikostí podané dávky v jedné kapsli také klesá množství vstřebané do organismu. Ze dvou 30 mg kapslí získá organismus podstatně více Q10, než z jedné 60 mg kapsle
Obsah v 1 balení: 30 softgel kapslí
Složení 1 kapsle: koenzym Q10 30mg (100% čistě krystalické, původ Japonsko)
Dávkování: 1 kapsli denně
Upozornění: po otevření skladujte lahvičku dobře uzavřenou na tmavém, suchém a chladném místě. Skladujte mimo dosah dětí. Po otevření spotřebujte do 6 měsíců. Nepřekračujte denní doporučenou dávku, doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy.